Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Έγκριση για 287 αξιωματικούς και 300 φύλακες στο Λιμενικό

Τι αλλάζει στον τρόπο πρόσληψης

Εγκριση για 287 αξιωματικούς και 300 φύλακες στο Λιμενικό
Προκήρυξη για την κατάταξη περίπου 587 Αξιωματικών και Δοκίμων Υπαξιωματικών και Λιμενοφυλάκων (ανδρών και γυναικών) στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή αναμένεται να εκδώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στα τέλη του καλοκαιριού.
Η προκήρυξη, που έλαβε το "πράσινο φως" από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου, αφορά την κατάταξη:
  • 60 Δόκιμων Σημαιοφόρων
  • 40 Ανθυποπλοιάρχων Τεχνικού
  • 5 Ανθυποπλοιάρχων Οικονομικού
  • 1 Ανθυποπλοιάρχου Ιατρού
  • 181 Δόκιμων Υπαξιωματικών, και
  • 300 Δόκιμων Λιμενοφυλάκων.
Η προκήρυξη των Αξιωματικών αφορά αποκλειστικά αποφοίτους ΑΕΙ, κυρίως οικονομικών σχολών, Νομικής, τμημάτων του Πολυτεχνείου (π.χ. Ναυπηγών), αλλά και Σχολών του Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι θα στελεχώσουν την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων, οικονομικές και άλλες υπηρεσίες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τους υποψηφίους είναι η καλή γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας, ενώ θεσπίζεται ως όριο ηλικίας το 35ο έτος για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων. Η κατάταξη των νέων Αξιωματικών κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί το Λιμενικό με νέα στελέχη, μετά το "κύμα" αποχωρήσεων με συνταξιοδότηση ανώτερων αξιωματικών, λόγω Ασφαλιστικού.
Νέος νόμος
Στον νόμο για τη "Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις", που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες στη Βουλή, ανακαθορίζεται η διαδικασία πρόσληψης των Λιμενοφυλάκων και Αρχικελευστών με σύστημα μορίων.

Συγκεκριμένα καταργούνται οριστικά οι γραπτές εξετάσεις με παράβολο για τους υποψήφιους Υπαξιωματικούς και Λιμενοφύλακες (που ίσχυαν επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας) και επανέρχεται το σύστημα των μορίων, ως η πλέον αδιάβλητη διαδικασία επιλογής.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 16 του ν/ς προβλέπεται ρητά πως "με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, που γίνεται με το σύστημα των μορίων, οι ειδικότητες, τα ειδικότερα προσόντα, το ελάχιστο όριο του γενικού βαθμού απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη συμμετοχή υποψηφίων κ.λπ.".
Κριτήρια
Σημειώνεται πως οι Δόκιμοι Υπαξιωματικοί προέρχονται από μόνιμους εν ενεργεία Λιμενοφύλακες, αλλά και ιδιώτες πτυχιούχους Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΙΑΕ) και Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ ή πρώην ΑΔΣΕΝ), αλλά και κατόχους απολυτηρίου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Οι Δόκιμοι Λιμενοφύλακες πρέπει να είναι Ελληνες πολίτες, κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (με ελάχιστο βαθμό απολυτηρίου το 10), να έχουν ηλικία έως 29 ετών (έως 32 για όσους υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις) και οι άντρες να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: