Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

10 κρίσιμες απαντήσεις σε υποψήφιους ειδικούς φρουρούς


10 κρίσιμες απαντήσεις σε υποψήφιους ειδικούς φρουρούς
Στα αστυνομικά τμήματα προσφεύγουν από την περασμένη εβδομάδα χιλιάδες υποψήφιοι ειδικοί φρουροί για να παραλάβουν από τον αξιωματικό που έχει οριστεί την αίτηση, να τη συμπληρώσουν και να την υποβάλουν μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Τις 1.200 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί αναμένεται να διεκδικήσουν πολλαπλάσιοι υποψήφιοι κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού, που αφορά την κατάταξή τους, ανάλογα με τα μόρια από τα βαθμολογούμενα προσόντα.
Η κίνηση στα αρμόδια γραφεία των αστυνομικών τμημάτων ήταν την περασμένη εβδομάδα μεγάλη, από την πρώτη ημέρα της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων και αναμένεται να αυξάνεται καθημερινά τις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τη λήξη της, τη μεθεπόμενη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.
Το "Εθνος - Εργασία" κατήρτισε έναν χρήσιμο οδηγό για τους υποψήφιους ειδικούς φρουρούς, επισημαίνοντας τα κρίσιμα σημεία για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό και ειδικότερα τη συμπλήρωση της αίτησης.
1 Ποιες κατηγορίες υποψηφίων αφορούν οι 1.200 θέσεις;
Οι θέσεις κατανέμονται σε δύο κατηγορίες. Οι 960 θα καλυφθούν από υποψηφίους με απολυτήριο όλων των τύπων Λυκείου, με εξαίρεση αυτούς των ΤΕΕ Α' κύκλου, ΤΕΣ ΕΠΑΣ και των σχολών ΟΑΕΔ. Οι 240 θέσεις αφορούν υποψηφίους με απολυτήριο ΕΠΛ κλάδου σπουδών που δεν αντιστοιχεί σε δέσμη, με πτυχίο ΤΕΛ, ΤΕΕ β' κύκλου, συμπεριλαμβανομένων και των σχολών ΟΑΕΔ, Ναυτικού Λυκείου και ΕΠΑΛ.
Προσοχή: Οι υποψήφιοι δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση μόνο για μία κατηγορία. Η πρώτη κατηγορία συμπληρώνει στην αίτηση τον κωδικό 1 και η δεύτερη τον κωδικό 2. Αλλωστε, όσες θέσεις δεν καλυφθούν από μία κατηγορία θα δοθούν στην άλλη.
2 Πέρα από τον τίτλο σπουδών, τι άλλα τυπικά προσόντα πρέπει να έχει ένας υποψήφιος;
Ηλικία όχι πάνω από 28 ετών. Να έχει δηλαδή γεννηθεί μετά την 1-1-1983. Να έχει υγεία και άρτια σωματική διάπλαση. Ανάστημα τουλάχιστον 1.70 χωρίς υποδήματα. Εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας για τους άνδρες.
Ποιοι δεν μπορούν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό
3 Ποιοι αποκλείονται εξαρχής από τον διαγωνισμό;
Οσο και αν ακούγεται παράξενο, αποκλείονται όσοι έχουν τατουάζ στο σώμα τους. Επίσης, αποκλείονται όσοι έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, ανεξάρτητα αν τους επιβλήθηκε ή όχι ποινή για την πράξη τους αυτή με απόφαση δικαστηρίου.
Αυτονόητο είναι ότι αποκλείονται όσοι έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση ή έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για τέλεση ή απόπειρα κακουργήματος ή των εγκλημάτων ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, παραχάραξης, κιβδηλίας, πλαστογραφίας, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας εκτός της προερχόμενης από αμέλεια, κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, συκοφαντικής δυσφήμισης, κλοπής, υπεξαίρεσης, εκβίασης, απάτης, απιστίας, επαιτείας, αλητείας, δωροδοκίας, καταπίεσης, ναρκωτικών, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας, περί αλλοδαπών, λαθρεμπορίας ή οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο τελεσθέντος, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.
Προσοχή: Υποψήφιοι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή έχουν καταδικαστεί για κάποιο από τα ανωτέρω αδικήματα μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, αλλά δεν προσλαμβάνονται αν μέχρι τον χρόνο έκδοσης της διαταγής πρόσληψης δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.
4 Οσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία μπορούν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό;
Δυστυχώς όχι, ακόμα και αυτοί που θα απολυθούν την επομένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
5 Μπορεί να στείλει κάποιος ταχυδρομικά την αίτηση και τα δικαιολογητικά του;
Οχι. Πρέπει να προσέλθει αυτοπροσώπως στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, να συμπληρώσει ιδιοχείρως την αίτηση να την υποβάλει μαζί με τα δικαιολογητικά.
Τα δώδεκα έγγραφα που θα μπουν στον φάκελο
6 Ποια έγγραφα πρέπει απαραίτητα να έχει μαζί του ο υποψήφιος και να υποβάλει;
Εξαρτάται και από τα πρόσθετα προσόντα. Ο φάκελός του συμπληρώνεται με 12 το ανώτερο έγγραφα τα οποία ο αρμόδιος αξιωματικός ταξινομεί με την εξής σειρά:
1. Αίτηση συμμετοχής.
2. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
3. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 περί κατοχής προσόντων και προϋποθέσεων.
4. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Τίτλου Σπουδών (Απολυτήριο ή Πτυχίο Λυκείου).
5. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο Πτυχίου ξένης γλώσσας (και β' ξένης γλώσσας).
6. Πιστοποιητικό Στρατολογικής Κατάστασης τύπου Α' (Εφεδροι Αξ/κοί, Ειδικές Δυνάμεις, Προεδρική Φρουρά, Ε.Π.Υ. και ΕΠ.ΟΠ.)
7. Επικυρωμένο φωτ/φο και των δύο όψεων της κατεχόμενης άδειας οδήγησης.
8. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (τριτεκνία) και λοιπά δικαιολογητικά κατά περίπτωση.
9. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, για όσους υποψήφιους-ες έχουν παιδιά.
10.Βεβαίωση του οικείου Συλλόγου Πολυτέκνων, θεωρημένη από την Α.Σ.Π.Ε.
11. Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 των τέκνων προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας που δολοφονήθηκε ή τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού.
12.Πτυχίο Δημοσίου ΙΕΚ "Στελέχους Υπηρεσιών Ασφαλείας".
7 Τι άλλες διαδικασίες θα γίνουν στο αστυνομικό τμήμα κατά την υποβολή της αίτησης;
Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος ή άλλος αξιωματικός που ορίζεται για την παραλαβή των δικαιολογητικών προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:
α. Παραδίδει στους υποψηφίους ένα έντυπο αίτησης και οι υποψήφιοι υποχρεούνται να τη συντάξουν ιδιοχείρως και να την προσκομίσουν με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.
β. Ελέγχει τα στοιχεία που σημείωσαν οι υποψήφιοι στην αίτησή τους, μεριμνά για την ορθή συμπλήρωση αυτών, καθώς και για την ακρίβεια, την πληρότητα και εγκυρότητα των δικαιολογητικών που προσκομίζουν οι υποψήφιοι.
γ. Μετράει το ανάστημα κάθε υποψηφίου και συντάσσει σχετική βεβαίωση στο έντυπο της αίτησης. Η μέτρηση θα ξαναγίνει στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για να αποκλειστεί τυχόν πλημμέλεια.
δ. Υπογράφει ως παραλαβών και θέτει το ονοματεπώνυμο και τον βαθμό του κάτω από την ημερομηνία της αίτησης.
ε. Επιστρέφει, χωρίς άλλη διατύπωση, τα δικαιολογητικά στους υποψηφίους, που δεν έχουν το απαιτούμενο ανάστημα ή στερούνται κάποιου από τα προσόντα και τις προϋποθέσεις.
8 Ποια είναι τα κριτήρια πρόσληψης και πώς βαθμολογούνται;
Πρώτα απ' όλα μετράει ο γενικός βαθμός του απολυτηρίου ή πτυχίου λυκείου ή ΤΕΕ (Β' κύκλου) ή απολυτηρίου ΕΠΑΛ ή πτυχίου ΕΠΑΛ. Σ' αυτόν προστίθενται:
Από στρατιωτική θητεία: Μία μονάδα στον υποψήφιο που έχει υπηρετήσει ως Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ.) ή ως Εθελοντής Πενταετούς Υποχρέωσης (Ε.Π.Υ.) στις Ενοπλες Δυνάμεις. Πέντε μονάδες στον υποψήφιο που εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στην Προεδρική Φρουρά. Πέντε μονάδες στον υποψήφιο που υπηρέτησε ως Εφεδρος Αξιωματικός. Πέντε μονάδες για τις Ειδικές Δυνάμεις. Αν υποψήφιος έχει υπηρετήσει τουλάχιστον εννέα (9) μήνες ως ΕΠ.ΟΠ. σε Ειδικές Δυνάμεις λαμβάνει και την προβλεπόμενη μοριοδότηση ως υπηρετήσας σε Ειδικές Δυνάμεις.
Ξένη γλώσσα: Τρεις μονάδες για άριστη γνώση, δύο μονάδες για πολύ καλή γνώση και μία μονάδα για καλή γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής γλώσσας. Επιπλέον μία μονάδα δίνεται στον υποψήφιο που έχει τουλάχιστον καλή γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας.
ΙΕΚ: Δύο μονάδες στον υποψήφιο που κατέχει Πτυχίο Δημοσίου Ι.Ε.Κ. Ειδικότητας "Στέλεχος Υπηρεσιών Ασφάλειας".
Οδήγηση: Μία μονάδα για την άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου και τρεις μονάδες για άδεια οδήγησης μοτοσικλέτας. Μία μονάδα για άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Β' κατηγορίας και δύο μονάδες για άδεια κατηγορίας Γ' ή Δ' ή Ε'.
ΕΛ.ΑΣ.: Δέκα μονάδες δίνονται στον υποψήφιο που είναι τέκνο προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που δολοφονήθηκε ή τραυματίσθηκε θανάσιμα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού.
Οικογενειακή κατάσταση: Εξι μονάδες παίρνει ο υποψήφιος που είναι γονέας πολύτεκνης οικογένειας, τέσσερις μονάδες γονέας τριών τέκνων, τρεις μονάδες υποψήφιος που είναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας και δύο μονάδες υποψήφιος που είναι τέκνο τρίτεκνης οικογένειας.
Η συνολική βαθμολογία κάθε υποψηφίου πολλαπλασιάζεται επί τον συντελεστή εκατό (100). Η βαθμολογία εξάγεται μέχρι χιλιοστού της μονάδας.
Το ΑΣΕΠ
9 Εμπλέκεται το ΑΣΕΠ στη διαδικασία του διαγωνισμού και πώς;
Η επιτροπή που κάνει τη βαθμολόγηση των κριτηρίων πρόσληψης και συντάσσει τον αρχικό κατάλογο επιτυχόντων αποτελείται από έναν Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, έναν εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και έναν Διευθυντή της Διεύθυνσης των κλάδων του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Επιπλέον το ΑΣΕΠ εξετάζει τις τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων, συγκροτώντας ειδική τριμελή επιτροπή.
10 Πώς γίνεται η διαδικασία της ένστασης;
Οι πίνακες των επιτυχόντων περιλαμβάνουν αναλυτικά τις βαθμολογίες ανά κριτήριο και τη γενική βαθμολογία και αναρτώνται στις Διευθύνσεις Αστυνομίας ή Αστυνομικές Διευθύνσεις.
Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα ενστάσεων μέσα σε 10 ημέρες από την επομένη της ανάρτησης των αποτελεσμάτων. Το παράβολο για να ληφθεί υπόψη η ένσταση και να εξεταστεί είναι απαραίτητο και είναι τσουχτερό. Εκδίδεται από το Δημόσιο Ταμείο και κοστίζει 50 ευρώ.
ΤΡΙΑ ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
1. Σταθείτε στο ύψος σας
Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ο υποψήφιος να έχει ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ.. Για όσους βρίσκονται στο όριο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το ύψος του ανθρώπου, μετά τις πρωινές ώρες μπορεί να εμφανίσει κάποια μικρή μείωση και λίγα χιλιοστά κατά τη μέτρηση από τον αξιωματικό του αστυνομικού τμήματος κατά το μεσημέρι μπορεί να κοστίσουν τον αποκλεισμό για όποιον είναι στο όριο.
Γι' αυτό έχει προβλεφθεί το δικαίωμα στον υποψήφιο να αμφισβητήσει το ύψος που βεβαιώθηκε από τον αξιωματικό αν είναι λίγο πιο κάτω από το 1,70 μ.
Ο υποψήφιος μπορεί να υποβάλει την ίδια μέρα στο ίδιο αστυνομικό τμήμα αίτηση για νέα αναστημομέτρηση. Ετσι η αστυνομική διεύθυνση συγκροτεί τριμελή επιτροπή αξιωματικών, η οποία διενεργεί επανειλημμένες μετρήσεις του σωματικού ύψους σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές ημέρες και σε πρωινές ώρες, κατά τις οποίες το ύψος του ανθρώπινου σώματος δεν υφίσταται μείωση.
Ας σημειωθεί ότι νέα μέτρηση του ύψους όλων των επιτυχόντων θα γίνει από την Αθλητική Επιτροπή για να αποκλειστεί ενδεχόμενη εύνοια κάποιου... κοντού!
2. Κερδίστε μόρια
Το ποιος θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού αποτελεί έναν γρίφο, που θα το λύσουν μόνο οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της αστυνομίας. Κριτήριο βαρύτητας, βεβαίως, είναι ο βαθμός του τίτλου σπουδών που διαθέτει ο υποψήφιος.
Πάνω σε αυτόν χτίζεται η επιτυχία, καθώς προστίθενται βαθμοί από τα πρόσθετα προσόντα, οι οποίοι στην ιδανική περίπτωση μπορούν να φτάσουν τους 19 βαθμούς, να διπλασιάσουν, δηλαδή, ένα άριστα του βασικού τίτλου σπουδών.
Βεβαίως, ισχυρό προβάδισμα θα έχουν και δικαίως τα παιδιά των αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, αφού παίρνουν επιπλέον 10 μονάδες.
Η στρατιωτική θητεία (ΕΠΟΠ, έφεδροι αξιωματικοί, Προεδρική Φρουρά, Ειδικές Δυνάμεις) δίνει 1-6 μονάδες. Η γλωσσομάθεια 1-4 μονάδες. Η ειδικότητα ΙΕΚ Υπηρεσιών Ασφάλειας 2 μονάδες. Η άδεια οδήγησης 1-3, με ανώτερη βαθμολογία στη μοτοσικλέτα. Η οικογενειακή κατάσταση έως 6 μονάδες, όποιος ή όποια απέκτησε έως τα 28 του πάνω από 4 παιδιά.
3. Ετοιμοι για αγώνα
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα περάσουν 1.248 υποψήφιοι που προηγούνται στη βαθμολογία στην Α' κατηγορία και 248 που προηγούνται στη Β' κατηγορία.
Ο διορισμός τους θα κριθεί σταδιακά από τις υγειονομικές εξετάσεις και τις ψυχομετρικές - αθλητικές δοκιμασίες. Αν υποθέσουμε ότι η κατάσταση της υγείας του καθενός είναι δεδομένη και ο κάθε υποψήφιος είναι σε φυσιολογικά όρια και έχει κρατήσει το παιδικό βιβλιάριο εμβολίων, τότε περνάει από την Ψυχομετρική Επιτροπή, όπου η δυσκολία είναι μεγαλύτερη αφού γίνεται τεστ προσωπικότητας και συνέντευξη.
Οσοι περάσουν και από εκεί θα βρουν μπροστά τους τα αγωνίσματα, που θα κρίνουν τελικά την πρόσληψη ή όχι. Στο τέλος, δηλαδή, όλα θα εξαρτηθούν από τη σωματική δύναμη και τη φυσική κατάσταση του καθενός.

ΕΘΝΟΣ 23/8

Δεν υπάρχουν σχόλια: