Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

«Mάχη» για μία θέση στις αστυνομικές σχολές

Δωρεάν διαμονή και σίτιση για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές
Σε περίπου 50 μέρες οι ενδιαφερόμενοι για τις στρατιωτικές σχολές θα γνωρίζουν τον αριθμό των εισακτέων σε αυτές, όπως θα ανακοινωθούν από τα Γενικά Επιτελεία.Υπολογίζονται και πάλι γύρω στους 900 οι εκλεκτοί. «Μάχη» για μία θέση στις περιζήτητες Αστυνομικές Σχολές και στις σχολές Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. θα δώσουν φέτος χιλιάδες υποψήφιοι με μεσαίες και υψηλές βαθμολογίες.
«Mάχη» για μία θέση στις αστυνομικές σχολές
Η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, η «σιγουριά» του Δημοσίου και τα προνόμια που υπάρχουν ακόμη με το συνταξιοδοτικό καθεστώς των αστυνομικών, αποτελούν τα τρία βασικά πλεονεκτήματα του επαγγέλματος.
Μπορεί η επικινδυνότητα του επαγγέλματος να παίζει ανασταλτικό ρόλο για αρκετούς νέους, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που ενδίδουν -ακόμη και αριστούχοι-, καθώς σκέφτονται ότι αν επιλέξουν άλλες σχολές θα έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.
Στα «συν» του επαγγέλματος είναι ότι οι νεοεισαχθέντες φοιτητές διαμένουν και σιτίζονται εντός των σχολών, με αποτέλεσμα να φεύγει ένα οικονομικό βάρος από τις πλάτες των ίδιων και των γονέων τους.
Στα αρνητικά, το βασικότερο δεν είναι άλλο από τους χαμηλούς μισθούς, οι οποίοι όμως, αφορούν όλο τον δημόσιο τομέα.
Σε αντιστάθμισμα, οι αστυνομικοί εντάσσονται στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας πριν... καλά καλά εισαχθούν στη σχολή.
Αναφορικά με τον ανταγωνισμό για την εισαγωγή στις τρεις Σχολές που λειτουργούν στη χώρα, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αφού ολοένα και περισσότεροι νέοι στρέφονται σε αυτές. Εκτός από την αύξηση της ζήτησης, όμως, μειώνονται χρόνο με τον χρόνο οι θέσεις εισακτέων, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η εισαγωγή των υποψηφίων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2009 οι θέσεις εισακτέων στις Αστυνομικές Σχολές ανήλθαν σε 1.900, το 2010 έφτασαν τις 1.650, ενώ πέρυσι μειώθηκαν ακόμη περισσότερο αφού δεν ξεπέρασαν τις 1.305.
Αν λάβουμε υπόψη τις περσινές πρώτες προτιμήσεις των εισακτέων, έτσι όπως καταγράφηκαν στα μηχανογραφικά δελτία, 2.902 υποψήφιοι επέλεξαν ως κορυφαία επιλογή ένα από τα Αστυνομικά Τμήματα.
Με λίγα λόγια, περίπου 1 στους 3 κατάφερε να εισαχθεί, ενώ οι υπόλοιποι αρκέστηκαν σε υποδεέστερα Τμήματα.
Τέλος, επισημαίνεται ότι για να μπορέσει να εισαχθεί ένας υποψήφιος στις Αστυνομικές Σχολές, απαιτείται η συμμετοχή και η επιτυχία σε προκαταρκτικές ψυχοτεχνικές, υγειονομικές και αθλητικές εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: