Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

(σύμφωνα με την προκήρυξη υπ.αρ. πρωτ.6000/2/2910/1ιβ/20-05-2010)

V. ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

1. Οι υποψήφιοι, πριν την επιλογή τους από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, θα υποβληθούν σε προκαταρκτικές εξετάσεις, εντός του χρόνου λειτουργίας των αρμοδίων Επιτροπών, οι οποίες συνίστανται σε ψυχοτεχνική δοκιμασία, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες.

2. Οι εξετάσεις αυτές είναι ενιαίες και κοινές για τους υποψηφίους και των δύο Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας.

3. Για τον τόπο και το χρόνο διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων, καθώς και για το πρόγραμμα εξέτασης, οι υποψήφιοι ενημερώνονται με δική τους ευθύνη από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας ή Αστυνομικές Διευθύνσεις, όταν εκδοθεί. Εκτιμάται ότι θα εκδοθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τους υποψηφίους που διαμένουν στην Ελλάδα και θα αρχίσουν το γ΄ δεκαήμερο του μηνός Ιουνίου.

Για τους υποψηφίους του Εξωτερικού εκτιμάται ότι θα εκδοθεί στα τέλη του μηνός Αυγούστου και οι προκαταρκτικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το μήνα Σεπτέμβριο.

Τα ως άνω προγράμματα των προκαταρκτικών εξετάσεων, αναρτώνται και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.astynomia.gr.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να προσληφθούν μόνο ως αθλητές, δεν υποβάλλονται σε προκαταρκτικές δοκιμασίες (αθλητικές- ψυχοτεχνικές), αλλά παραπέμπονται μόνο σε υγειονομικές εξετάσεις, στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης το μήνα Σεπτέμβριο.\

α. Ψυχοτεχνική Δοκιμασία

Για την διερεύνηση των ψυχικών ικανοτήτων, διενεργείται ψυχομετρικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει ψυχοτεχνικές δοκιμασίες (τεστ προσωπικότητας) και συνέντευξη ενώπιον των αρμοδίων Επιτροπών.
Με τις εξετάσεις αυτές ερευνάται κυρίως η κρίση, η προσαρμοστικότητα στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις και απαιτήσεις, η αυτοκυριαρχία, η συναισθηματική σταθερότητα, η σκέψη, η αντίληψη και η εν γένει προσωπικότητα του υποψηφίου.
β. Υγειονομική Εξέταση.

Η υγειονομική εξέταση ενεργείται από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι υποψήφιοι, προκειμένου να παρουσιασθούν στην Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης για εξέταση, θα πρέπει να παραλάβουν από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας ή Αστυνομικές Διευθύνσεις ή τα οικεία Αστυνομικά Τμήματα σε συντρέχουσα περίπτωση, όπως κατωτέρω ορίζεται, το δελτίο υγειονομικής εξέτασης, επί του οποίου επικολλάται φωτογραφία και σφραγίζεται από την Υπηρεσία, μαζί με το παραπεμπτικό σημείωμα και να μεταβούν σε Κρατικό ή Στρατιωτικό Νοσοκομείο, για να υποβληθούν σε υγειονομικές εξετάσεις, οι οποίες αναφέρονται στο παραπεμπτικό σημείωμα, στην οικεία στήλη του οποίου, ο αρμόδιος κατά περίπτωση γιατρός γνωματεύει το αποτέλεσμα, θέτοντας την υπογραφή του και τη σφραγίδα του.

Από τη Γραμματεία του Νοσοκομείου θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής των γνωματευόντων γιατρών.
Για τις ακτινολογικές εξετάσεις, οι υποψήφιοι του Λεκανοπεδίου Αττικής, μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος – Αβέρωφ 12 Αθήνα.

Όλες οι οφειλόμενες υγειονομικές εξετάσεις, να πραγματοποιηθούν μετά την παραλαβή του δελτίου υγειονομικής εξέτασης και πριν την προσέλευση των υποψηφίων στην Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων που θα καταρτισθεί.

Οι υποψήφιοι θα παρουσιασθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων, ενώπιον της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής Κατάταξης, φέροντας υποχρεωτικά μαζί τους το δελτίο υγειονομικής εξέτασης συμπληρωμένο για όλες τις παθήσεις, προκειμένου να κριθεί τελικά η ικανότητα ή μη αυτών για την κατάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία από υγειονομικής πλευράς.

Στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, στις οποίες παρουσιάζονται προβλήματα λόγω ιδιομορφίας ή δυσχερειών (π.χ. νησιώτικες περιοχές), κατά τις μετακινήσεις των υποψηφίων για την παραλαβή των δελτίων υγειονομικής εξέτασης, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αυτών, κατά την κρίση τους, από τα Αστυνομικά Τμήματα (Α.Τ.) δικαιοδοσίας τους, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων. Τα Α.Τ., στην περίπτωση αυτή οφείλουν να αναφέρουν καθημερινά στην αμέσως προϊσταμένη τους Υπηρεσία αριθμό χορηγηθέντων δελτίων κατά φύλο.

Έστω υπόψη, ότι οι Δ/νσεις Αστυνομίας και οι Αστυνομικές Δ/νσεις, καταχωρούν στη σχετική ένδειξη της μηχανογραφικής εφαρμογής τη χορήγηση του δελτίου υγειονομικής εξέτασης.
Επισημαίνεται ότι, προς διευκόλυνση της κατάρτισης του προγράμματος προκαταρκτικών εξετάσεων των υποψηφίων, με την κατάθεση της αίτησης του ενδιαφερομένου για εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές, θα παραδίδεται και το δελτίο υγειονομικής εξέτασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος θα δηλώσει ότι επιθυμεί να υποβληθεί στις προκαταρκτικές εξετάσεις, που διενεργεί η Ελληνική Αστυνομία, ανεξάρτητα της συμμετοχής του για εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές.

Οι Υπηρεσίες, παραδίδοντας τα δελτία υγειονομικής εξέτασης στους υποψηφίους, με αποδεικτικό, να τους ενημερώνουν για την προαναφερόμενη διαδικασία, καθώς και για την υποχρέωσή τους για γνώση του προγράμματος εξέτασης στις προκαταρκτικές εξετάσεις.
Για το σκοπό αυτό στους υποψηφίους, με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στο διαγωνισμό, να χορηγούνται αντίγραφα των Παραρτημάτων (Δ) και (Ε) που επισυνάπτονται στην παρούσα, μνημονεύοντας τη χορήγηση αυτών στο προαναφερόμενο αποδεικτικό.

Υποψήφιος, που δεν θα προσκομίσει στην Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης δελτίο υγειονομικής εξέτασης συμπληρωμένο για όλες τις παθήσεις, από όλα τα ιατρικά τμήματα που αναφέρονται σ’ αυτό και θεωρημένο για το γνήσιο της υπογραφής, δεν εξετάζεται.

Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να προσκομίσουν βεβαίωση από Στρατιωτικές Σχολές, ότι κρίθηκαν ΙΚΑΝΟΙ στις προκαταρκτικές εξετάσεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφ. VI παραγρ. 4 της παρούσας, δεν υποχρεούνται να παραλάβουν δελτίο και να υποβληθούν σε υγειονομική εξέταση στα Κρατικά Νοσοκομεία, αλλά να δηλώσουν τη βούλησή τους με υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνουν επίσης ότι θα υποβάλουν τη βεβαίωση ικανότητας το αργότερο τη μεθεπόμενη από την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών τους εξετάσεων, στη Διεύθυνση Αστυνομίας ή Αστυνομική Διεύθυνση που υπάγεται το Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό (όχι στο Αστυνομικό Τμήμα). Κατά συνέπεια, δεν παραδίδονται δελτία υγειονομικής εξέτασης σε όλους τους υποψηφίους, αλλά σε όσους επιθυμούν.

Επίσης δεν παραδίδονται δελτία υγειονομικής εξέτασης στους υποψηφίους που επιθυμούν να προσληφθούν ως αθλητές, σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 2 του Ν.2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Οι υποψήφιοι της κατηγορίας τέκνα Ελλήνων του εξωτερικού, θα παραλάβουν το δελτίο υγειονομικής εξέτασης, από την Διεύθυνση Αστυνομίας ή Αστυνομική Διεύθυνση του τόπου διαμονής τους στην Ελλάδα και θα πρέπει να υποβληθούν στις προβλεπόμενες εξετάσεις, μέχρι και το τέλος του μηνός Αυγούστου τρέχοντος έτους, ώστε να είναι ευχερής στη συνέχεια η υποβολή τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις, που εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν το μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.
γ.Αθλητική Δοκιμασία

Για τον έλεγχο της αθλητικής επίδοσης οι υποψήφιοι (άνδρες – γυναίκες) υποβάλλονται στα εξής αγωνίσματα:
• Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).
• Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
• Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες).
• Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
• Ρίψη σφαίρας (7,275 χλγ.) σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).

VI. ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

1. Οι υποψήφιοι, που δεν κρίνονται ικανοί σε κάποια από τις προκαταρκτικές δοκιμασίες, δε συνεχίζουν την εξέτασή τους στις υπόλοιπες.
Γι’ αυτούς, το αποτέλεσμα της εξέτασης ανακοινώνεται με τοιχοκόλληση σχετικού πίνακα στα εξεταστικά κέντρα.

2. Υποψήφιοι που δε θα παρουσιασθούν ή θα διακόψουν σε οποιοδήποτε στάδιο των προκαταρκτικών εξετάσεων ή δε θα κριθούν ικανοί, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για τις Αστυνομικές Σχολές κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και θεωρείται ότι δεν έχουν δηλώσει αυτές.

3. Με βάση τα αποτελέσματα των ανωτέρω εξετάσεων, οι αρμόδιες Επιτροπές αποφαίνονται με απλή πλειοψηφία για την ικανότητα ή μη των υποψηφίων, χωρίς να τους βαθμολογούν και συντάσσουν πίνακες ικανών και μη ικανών προς κατάταξη. Στους πίνακες και σε ιδιαίτερη στήλη αναγράφεται υποχρεωτικά και ο κωδικός αριθμός υποψηφίου, ο οποίος λαμβάνεται από το δελτίο εξεταζομένου υποψηφίου, το οποίο παραδίδεται στους υποψηφίους από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και οφείλουν να το φέρουν μαζί τους κατά την εξέτασή τους στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση αυτοί δεν θα γίνονται δεκτοί.

4. Οι υποψήφιοι που υποβλήθηκαν στη δοκιμασία των προκαταρκτικών εξετάσεων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (Τμήμα Όπλων), Σχολής Ικάρων (Τμήματα Ιπταμένων), Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (Τμήμα Όπλων), για τις οποίες επίσης έχουν δηλώσει προτίμηση και κρίθηκαν ικανοί, εξαιρουμένων των ιδιαίτερων απαιτήσεων, δεν προσέρχονται στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Αστυνομικών Σχολών, προσκομίζουν όμως στη Διεύθυνση Αστυνομίας ή Αστυνομική Διεύθυνση στην οποία υπάγεται το Αστυνομικό Τμήμα που υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, μέσα στο χρόνο διενέργειας αυτών, σχετική βεβαίωση από την αρμόδια Στρατιωτική Σχολή, η οποία παραλαμβάνεται με αποδεικτικό και αναγράφεται σε αυτήν, ο κωδικός αριθμός του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, το ανάστημα και ο αριθμός τηλεφώνου (κινητό σταθερό) του υποψηφίου. Σε περίπτωση που οι προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών διενεργούνται σε μεταγενέστερο χρόνο, η εν λόγω βεβαίωση προσκομίζεται στην αρμόδια Αστυνομική Υπηρεσία, κατά τα οριζόμενα στην παρούσα το αργότερο τη μεθεπόμενη της ολοκλήρωσης της διαδικασίας στη Στρατιωτική Σχολή. Όσοι προσκομίζουν βεβαίωση ότι κρίθηκαν ικανοί για τις ανωτέρω Στρατιωτικές Σχολές, θεωρούνται αυτοδικαίως ικανοί και για τις Αστυνομικές Σχολές.

Η βεβαίωση ικανότητας μπορεί να προσκομίζεται και από άλλο πρόσωπο εκτός του υποψηφίου.

Κατ’ εξαίρεση στην περίπτωση που υποψήφιος υπέβαλε την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό σε Αστυνομικό Τμήμα νησιού, στο οποίο δεν εδρεύει Αστυνομική Διεύθυνση, δύναται να προσκομίσει τη βεβαίωση ικανότητας στο Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο να την παραλάβει με αποδεικτικό.
Το Αστυνομικό Τμήμα να υποβάλλει αυθημερόν με τηλεομοιοτυπία (FAX) τη βεβαίωση ικανότητας στην αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση και στη συνέχεια με έκτακτο αγγελιοφόρο.
Οι Διευθύνσεις Αστυνομίας ή Αστυνομικές Διευθύνσεις παραλαμβάνουν τη βεβαίωση ικανότητας με αποδεικτικό και την καταχωρούν στη μηχανογραφική εφαρμογή, ελέγχοντας στη συνέχεια την ορθή πραγματοποίηση της καταχώρησης.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν έχει υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό σε Αστυνομικό Τμήμα, της οικείας Δ/νσης Αστυν. ή Αστυν. Δ/νσης του επιστρέφεται η βεβαίωση ικανότητας με αποδεικτικό.
Υποψήφιοι που κρίθηκαν ΜΗ ΙΚΑΝΟΙ για τις Αστυνομικές Σχολές, από τις αρμόδιες Επιτροπές των προκαταρκτικών εξετάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν μπορούν να προσκομίσουν βεβαίωση Στρατιωτικής Σχολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: